X

Osman İKİNCİ ile Briç Üzerine

Merhaba değerli Profesyonel Briç okuyucuları.

Bu aydan itibaren siz değerli okuyucular için ayda bir kez özellikle briç olmak üzere çeşitli konularda yazacağım yazılarla sizlerle beraber olacağız. Okuyucularımızın bazıları beni PROFESYONEL BRİÇ kitabımdan tanısa da tanımayanlar için kısaca kendimi sizlere tanıtmak istiyorum.
1968 Yılında Trabzon İlinin Tonya İlçesinde doğdum. İlköğretimimi Tonya, Lise eğitimimi ise Vakfıkebir’de tamamladıktan sonra 1985 yılında K.T.Ü. Orman Fakültesine girdim. Aynı üniversiteden 1989 yılında “Orman Mühendisi” unvanı ile mezun oldum. 1990-1991 Yıllarında askerlik görevimi tamamladım. 1991 Yılından itibaren Orman Mühendisliği mesleğini icra etmeye başladım. Sırasıyla Gümüşhane, Sinop, Zonguldak, Bartın, İstanbul ve Kastamonu bölgelerindeki Orman İşletme Müdürlüklerinde “Orman İşletme Şefi” ve “Orman İşletme Müdür Yardımcısı” olarak görev yaptım. 2008 Yılı Ağustos ayında ise “Çatalzeytin Orman İşletme Müdürü” olarak atandım. Evliyim, Ural isimli bir oğlum ve Sıla isimli bir kızım bulunmaktadır.
Uzun yıllardır briçle ilgilenmiş olup, en büyük hobim her zaman briç konusunda araştırma yapmak ve briç oynamak olmuştur. 20 Yıllık bu süreçte binlerce oyun deneyimi yaşayarak; onlarca kitap, dergi ve yayın araştırması yaparak birikimimi geliştirdim. Bu deneyim ve birikimimi daha çok briç sporcusu ile paylaşabilmek ve onlara katkı yapabilmek amacıyla PROFESYONEL BRİÇ isimli eserimi yayımladım. En öncelikli amacım, briçi seven ve briçle ilgilenen herkesin profesyonelce briç oynayabilmesine katkıda bulunabilmektir.

BRİÇTE EL DEĞERLENDİRME

Briçte hangi sistemle oynarsanız oynayınız, el değerlendirme ve muhakemenin yerini hiçbir şey tutmaz. Deklarasyon ve oyun sırasında tüm ipuçları değerlendirilmelidir. Elinizi, puanlarınızı, puanlarınızın yerini, ortağınızın eli ile koz tutuşunuzun olup olmadığını, kısa renginizdeki puanları, rakip koz ve diğer renk puanlarını ve o rakibin sağınızda veya solunuzda olmasını, oynadığınız turnuva sisteminin İMP veya sıralama sistemi olup olmadığını değerlendirmeniz gerekir. Burada el değerlendirme konusunda temel ipuçlarını vermek istiyorum.
Eldeki puanları saymak mutlaka önemlidir ancak elin gücü sadece puandan ibaret değildir. Onörlerin eldeki uzun renklerde bulunması, sıralı dizilmiş ve el kazanacak şekilde konuşlanmış olmaları o elin değerini artırmaktadır. Önemli olan elin kaç löve üreteceğidir. Aşağıdaki aynı puan ve dağılıma sahip olduğu halde farklı sayıda löve üretme kapasitesine sahip olan eller, puanın tek başına çok önemli olmadığını göstermektedir.

Örnek El No: 1

Örnek El No: 2

Örnek El No: 3

ª

R963

ª

AR87

ª

ARDV

©

R72

©

R92

©

852

¨

R87

¨

1086

¨

942

§

V65

§

1072

§

985

10 OP, Ortalama 1,5 löve kazanır.

10 OP, Ortalama 2,5 löve kazanır.

10 OP, Kesin 4 löve kazanır.

Aynı puana sahip olduğu halde 1 nolu örnek el ortalama 1,5, 2 nolu örnek el ortalama 2,5 ve 3 nolu örnek el ise kesin 4 löve üretme kapasitesine sahip olabilmektedir.

Eldeki löve sayısı, kayıpların hesabı yöntemiyle şu şekilde saptanabilir:

§ Her bir renkte muhtemel 3 kayıp vardır: As, Rua ve Dam.

§ Desteksiz bir Dam yarım kayıp sayılır. AD gibi.

§ Küçük bir singleton 1 kayıp sayılır. x gibi.

§ Küçük bir doubleton 2 kayıp sayılır. xx gibi.

§ Uzun renklerdeki 4. ve daha sonraki küçük markalar kayıp sayılmaz. AR9765 dizilişinde 765 markaları küçük oldukları halde kayıp olarak sayılmazlar. Bu değerlendirmenin doğal sonucu olarak örnek renkteki kayıp sayısı sadece 1 olup ortalama 5 löve kazanır.

§ Tüm değerlendirmelerimizin sonucu olarak AVxxxx, xx, xx, Dxx şeklindeki bir elin 8,5 kayıplı bir el olduğu görülür. Ancak Dxx rengini DVx şeklinde değiştirirsek kayıpların sadece 8 ile sınırlı olduğu görülecektir.

İyi bir briç oyuncusu, eline aldığı kartların değerini analiz ederken sadece onör puanlarını değil, kaç löve üreteceğini de hesaplamalı, bütün deklarasyonları bu el değerlendirme yöntemlerini de dikkate alarak yorumlamalıdır.
Briçte el değerlendirmesi konusuna sonraki yazılarımda da devam edilecek.

Mutlu ve sağlıklı yarınlar dileğiyle.
Osman İKİNCİ

Osman İkinci:

View Comments (2)

  • Osman Bey,
    Amacım yorum yapmak değil.Brir şey öğrenmektir.Kitabınızı aldım okuyorum.Daha öncede birçok kitap okuyup inceledim.Ne okuduğum kitaplarda (profesyonel briç kitabı dahil) ne de sözlüklerde
    "İNVERSE" sözcüğünün briçte ne anlama geldiğini ve nasıl uygulandığını bulamadım. İngilizce sözlüğe baktım, her ikisi de "ters" anlamına geliyor. reverse sözcüğünü biliyorum. inverse
    sözcüğü hakkında beni aydınlatırsanız sevinirim.
    Sevgiler.

    • Merhaba Celal bey,
      Biraz geç oldu ama web sayfamı incelerken sorunuzu şimdi gördüm.
      1pik-2h; 3cl gibi bir sekansta 3cl invers bir rebid olmaktadır. yani 16+ OP gösteren bir reverse rebid değil fakat 15+ OP gösteren iyi bir el vadeder.
      İyi günler...

Related Post