Zayıf veya blokatif açışlar diye de adlandırabildiğimiz bu kümeye giren eller, oyun açma gücü olmayan tek veya iki renge dayalı ellerdir. Oyun yapmak amacı olmayan bu sıçramalı açış veya araya girişler, kamikaze mantığına dayanır. Batmayı göze alıyoruz ancak rakibin seviyesini yükselterek konuşma güçlüğü çıkarma amacındayız. Serbest konuşmalarda çok kolay bulabilecekleri iyi bir zon, şlem hatta yediyi, alanı daralttığımız için bulma zorluğu yaşayacaklardır. Özel sistem ve konvansiyonlarını kullanmalarını önlemek ya da tam tersi ellerini abartma zorunluluğu yaşayan rakibi batar bir seviyeye getirebiliriz.
Tabii bu hırçın alışveriş esnasında genelde karlı olmak, birtakım kurallara dayanır. Bu kurallara uyulmazsa genelde kazançlı çıkmak pek mümkün değildir. Bir tane bile gemi batıramamış ve bütün uçakları düşmüş kamikaze birliğine benzemek kim ister ki!?
Zayıf Açışların Ortak Özellikleri
- 12 puan değerinden az olmalı.
- Orijinal renk harici 4+ kart majörü olmamalı.
- Orijinal renk harici 5+ kart minörü olmamalı.
- İki adet As olmamalı.
- Kaliteli renk olmalı (ARD’dan en az ikisi + V109 dan ikisi, ya da sadece ARD ).
- Kısalık varsa, lehte zon durumunda veya 3. pozisyonda bu kurallar esneyebilir.
Cevapçının yeni renkleri forsingdir. 3NT’ler ve 4 majörler oynamak içindir. 4 minörler bu renkte kısalığın varsa As (RKCB) cevabı ver oynanabilir.
3 ve 4 açışları daha tarifli olduklarından karar daha çabuk verilebilir. 2 açışlarına 2NT soru rölesi olarak kullanılır. Yani 2 açanın elinin detaylı durumu sorulur. Cevap sistemi olarak değişik metotlar vardır. OGUST yöntemi bunlardan biridir.
Cevapçı, hangi elle 2NT demeli derseniz kozu minimum 2 adet tutan en az 15 OP ile demelidir. Burada 17 kuralı oluşturmak işi kolaylaştırabilir. Yani 3 kart tutuşla 14 OP ile 4 kart fitle 13 OP yetebilir bence. Tabii ki kısalıklarla daha aktif konuşma yapmalıdır. Tutuş puanları eklenerek tavır alınmalıdır. 4 kart fit ve kısalıkla puan durumuna bakmadan hemen 4 majör denmelidir. Batsanız da genellikle sizin için karlı olacaktır.